Nem mondunk újdonságot azzal, hogy a 2020-as év valamilyen módon mindenkire hatással volt. A koronavírus miatt hozott intézkedések szinte minden vállalkozás számára bevételkiesést okoztak, sokan veszítették el a munkájukat, bezárkóztunk, teljesen megváltozott eddigi életünk. A 2021-es év is korlátozásokkal indult, a védőoltások érkezésével azonban talán már látszik a fény az alagút végén.

Új célokkal, tervekkel vág bele az új évbe a Guri Sörfőzde

A Guri Sörfőzde alapító-tulajdonosával Urbán Imrével és fiával, a sörfőző mester ifj. Urbán Imrével arról beszélgettünk, hogyan zárta a Guri Sörfőzde a 2020-as évet, de szóba kerültek az idei tervek, célok is.

Milyen volt a Guri Sörfőzde számára a 2020-as év? Nálatok milyen változásokat hozott a koronavírus?

A tavaszi és az őszi bezárások, az elmaradt rendezvények, mind-mind rányomták a bélyegüket a serházak, így a mi forgalmunkra is. A nyári időszak javított a helyzeten, voltak olyan hetek, amikor elértük a 2019-es forgalmat. Komoly eredménynek gondolom, hogy életben tudtunk maradni, senkit nem kellett elbocsátanunk, hiszen tudunk sajnos olyan főzdékről, akik komoly bajban vannak. Nagyon büszkék vagyunk a serházakra, akik kitartottak, vannak, akik a kényszerpihenőket fejlesztésre használják fel. Az újonnan nyílt veresegyházi serház, valamint a Guri Serház Újbuda is ígéretesen indultak, bár az őszi második hullám az ő helyzetüket is megnehezítette.

Imi, mi a helyzet a főzdében? Számíthatunk-e új receptre?

A főzés a tavalyi év nehézségeinek ellenére nem állt le, tulajdonképpen utolértük magunkat. Több újdonság is lesz ebben az évben, kettőről máris be tudok számolni, bár megkóstolni egyelőre még nem lehet ezeket a söröket néhány hónapig.

Az egyik újítás a karácsonyi sörünk lesz, a Betlehemi Csillag, aminek módosítottam a receptjén, hosszan érleljük már most a következő télre. 

A másik különlegesség, amin dolgozunk egy Russian Imperial Stout lesz, amire jellemző a magas alkoholfok, a gazdag, fűszeres ízvilág. A miénk rumos, szerecsendiós 10-11%-os sör lesz, a hosszas érleléshez tölgyfachipset használunk.

Az idei évben kicsit áttekintjük majd a szortimentet, lehet, hogy frissítjük kicsit, helyet teremtve a további újdonságoknak.

Milyen célokkal vágtok neki az új évnek?

Tavaly a tervekkel ellentétben nem vásároltunk új tartályokat, reméljük idén már szükség lesz rájuk. Új serház 2021-ben is nyílik majd várhatóan Egerben. Szolnokon, Biatorbágyon jelenleg is dolgoznak a kollégáink, szépülnek, bővülnek a serházak. Nagykátán is lesz változás, új helyre költözik a Lila Serház, több férőhellyel, terasszal nyitnak pár héten belül. 

Mi tehát bizakodva tekintünk az új év elé, reméljük tavasszal már visszatérhetnek a Guri rajongók a kerthelyiségekbe, addig is arra biztatunk mindenkit, válassza a közelében található Guri Serházakban a házhozszállítást, hiszen ezzel egyrészt támogatja a magyar vállalkozásokat másrészt – a visszajelzések alapján- a söreinkben biztosan nem fog csalódni.