Urbán Imre az elsők között kezdte el a kisüzemi sörfőzést az országban, a 90-es évek elején. Sőt, neki van a legnagyobb üzeme a kicsik közül. A szakmában szinte bárkivel beszélgetünk, szóba kerül a neve, sokan jártak ide bérfőzésre, sokan tanulták itt a szakma fortélyait, sokaknak segített a technológiában. Sörei pedig annyi oklevelet kaptak, hogy egy hosszabb falszakaszt megtöltenek.

„Ültem a kocsmában és arra gondoltam, kéne csinálni egy sörfőzdét” – vág bele az 1993-as kezdés „előzményeibe”, amikor hivatásos tűzoltóként dolgozott. Az első 800 literest még vásárolták, majd folyamatos fejlesztésbe kezdett. Mindent önerőből készítettek, se hitel, se befektető, se uniós vagy állami támogatás nem volt mögöttük. Inkább apránként haladtak előre, aminek az alapját Urbán Imre technikusi tudása jelentette. Az 1993-95 közötti felfutó időszak után az adótörvények változása megtörte a hazai kisüzemi főzés első virágkorát, a mintegy ötszáz főzdéből kevesebb mint negyven maradt talpon – köztük a Guri Sörfőzde. De ekkor még kevés alapanyag állt rendelkezésre, a beszerzési források nagyon szűkösek voltak és az értékesítés terén jobb híján a két saját vendéglátóegységükre és a környező településekre szorítkozhattak.

Urbán Imre a 2000-es évektől nemcsak fejlesztett, bővített, hanem saját terveket kezdett készíteni. Forradalmian új, hatszög alakú főzőüstje már saját tervezés és kivitelezés eredménye.

„Hatékonyabb gyártást és hatékonyabb szűrést tesz lehetővé” – mondja az eredményeket a tulajdonos. Másik fejlesztése volt a cefrézés hőfoklépcsőzése, amely révén melegíteni tudják a cefrét. Bevezette a nedves őrlést, amitől jobban kijön a maláta szárazanyagtartalma. „Egységnyi sör előállításához kevesebb maláta kell” – magyarázza az eljárás lényegét. A malátát még roppantás előtt beáztatják, így kisebbre tudják őrölni, az őrlemény apróbb lesz. „Az egységnyi szárazanyagtartalom 60% felett már jónak számít, a 75% kiemelkedő. Ez magasabb beltartalmat jelent, testesebb, jobb ízű söröket. Olyan mint egy gyümölcsprés, ami nagyobb hatékonyságú, csak malátával. A mi főzőüstünkkel és eljárásunkkal 75-80%-ot tudunk elérni” – mesél az elmúlt évek hatékonyságának növeléséről.

A régi „kicsi” 800 literes tartályok mellé megépítette saját tartályait: 15 darab 3600 literes óriási méretű tartályt készített és üzemelt be. Így most két főzdéjük van egy helyen, a kisebbikben olyan söröket készítenek, melyeknek lassabb a forgási sebessége és egyszerre elegendő belőle ez a mennyiség. A kapacitásaiknak köszönhetően népszerű hely lett a feltörekvő hazai kézműves főzdék számára, a gerillák egymásnak adták át a kulcsot Jászapátiban. Sorolja a neveket Urbán Imre, majd csak legyint és annyit mond: „Sokan voltak…”

A bérfőzés azért került múlt időbe, mert a Guri Sörfőzde értékesítési irányváltása megszüntette az üzem szabad kapacitásait. „A kisüzemi sörszakmában jellemzőek az állandó értékesítési gondok” – magyarázza a 2016-os tervek indokoltságát Urbán úr. „Először is fel kell ismerni a problémát, ez sarkalatos kérdés, és úgy adjunk rá válaszokat. Minden tervezés kérdése. Ha átlátja az ember a piacot, a folyamatokat, akkor lehet jól tervezni. Ami jól van megtervezve, az működik” – árulja el gépésztechnikus szemmel a siker titkát Urbán Imre. „Ez nem szerencse kérdése” – teszi hozzá kellő hangsúllyal.

Az első franchise rendszerű Serház Biatorbágyon indult el, 2016-ban. A vezetője, Kis István a Thomas Manner sörüzemében dolgozott, s innen volt az ismeretség a jászapáti főzdével – a Thomas Manner sörök is sokáig itt készültek. Urbán Imrével közösen találták ki a franchise boltok üzemeltetési feltételeit, minden apró részletre kiterjedően. A komoly üzleti terv része volt az ár-érték arány, amely megfizethető áron kínál prémium minőségű söröket, megcélozva ezzel a középrétegeket. „Három eurónál nem lehet magasabb egy korsó sör ára” – fogalmazza meg a tulajdonos. A kedvező ár biztosítása a magas minőség mellett az üzemük számos erényének köszönhető: az üzemet maguk építették sokkal alacsonyabb áron, mintha vásárolták volna, nincs hitelük, nincs bérleti díjuk, családilag dolgoznak mindössze két alkalmazott bevonásával, a termelőegységük hatékonysága Urbán úr fejlesztései által pedig a legjobbak között van a piacon – ezek összessége a kisüzemi piacon a legjobb ár-érték arányt eredményezi. „Nekünk az a jó, ha a partnereknek is megéri, a vendégeknek is megéri. Ezzel kikerültük az értékesítési problémákat.”

A biatorbágyi Serház sikerén felbuzdulva egyre több településről keresik meg őket. 2019 tavaszáig 26 hasonló kisüzemi sörözőt látnak el a saját franchise rendszerükben. Hetente keresik meg őket az új jelentkezők, mesélik a tulajdonosok, Urbán Imre és felesége, aki a cég pénzügyeit és adminisztrációját intézi. „Most nyílt Szolnokon, Kecskeméten, de ott vagyunk Miskolcon, Vecsésen, Nagykátán, Pilisvörösváron, Hódmezővásárhelyen” – sorolják a teljesség igénye nélkül a városokat, ahol Guri sört vihetünk haza a helyi Serházból. „Most leálltunk a bővítéssel, nem bírjuk, tartunk egy partnerstopot és ősszel újra nyitjuk a jelentkezés lehetőségét.”

A boltoknak biztosítják a technológiát és garanciát adnak a minőségre. A főzőháztól a pohárig követik a sör útját, amely nem érintkezik levegővel, hűtve van minden szakaszban, a szén-dioxid tartalma nem csökken. A Serházakba Urbán úr tervez, majd épít egy hűtőkamrát és ő maga üzemeli be. Sok kisüzemi főzdének ő készítette az ipari hűtőket, ami árban a töredéke, mint ha készen vennék a nagy gyártóktól. Hozza a boltba a saját fejlesztésű csapjait, amin kétfélét lehet csapolni. Az alapfeltételeket tehát biztosítja az „anyacég”, a „know-how-t én adom” – összegzi Urbán Imre. Cserébe a partnerek kizárólag a Guri Sörfőzde söreit árusíthatják, ami lefedi a sörtípusok széles választékát, a pilsenitől a búzasörig, a gyümölcsöstől a porterig, a belga trippeltől a vörös ale-ig, az IPÁ-tól a bécsi ászokig.

A biai Serház 14 féle sörkínálata már kifejezetten kevésnek számít az újabban nyílt egységekhez képest. Ma már minimum 20 csapra van szükség, a vásárlók nagyobb kínálatot igényelnek. Kínálatban pedig nincs hiány Jászapátiban, a 30-40 féle sörkínálat folyamatos a mintegy 100 000 liter tárolására alkalmas üzemben. „200 000 literre van engedélyünk, valamennyit tudunk még bővülni” – nyugtat meg a tulajdonos minket, hogy sörben nem lesz ellátási probléma. A Guri Sörfőzde figyeli a nemzetközi trendeket, és folyamatosan újít, kéthavonta készítenek újabb sörfajtát. Az újítás irányaiban a franchise partnereik visszajelzéseire is építenek, akik napi szintű kapcsolatban állnak a vásárlóikkal. Évente egyszer nagyobb szakmai összejövetelt szerveznek augusztus végén, ahol a tapasztalatok kicserélése mellett a jó hangulatról is gondoskodnak közös bográcsozással. Az óriási választék és az állandó újítások között mégis az első sör, amiről Urbán Imre említést tesz, a legelső alapsörük, a Guri Világos. Az évtizedek alatt teljesen más lett ugyan az induláshoz képest, de megmaradt az egyik büszkeségüknek. „Pils sört nehéz főzni, nem tudják általában jól szűrni, kicsi az árrés rajta, ezért a kisüzemi kínálatban kevesen főznek pilst” – avat be a szakmai rejtelmekbe a főzőmester.

A hazai és nemzetközi versenyeken számos, vagy inkább számtalan alkalommal bizonyították söreik prémium minőségét. Csehországban az Arany Sörpecsét védjegyet idáig egyedüli magyarként szerezték meg, két aranyérmet és egy különdíjat kaptak. Dublinban öt sörükből három érmet kapott. A Guri Meggyes, a Guri Világos, a Sztahanov, a Pompeji (APA), a Black Ball (barna porter), a Spicc (amerikai IPA) néhány azok közül, melyek különféle rangos díjazásban részesültek. A legemlékezetesebb díjuk az Amerikai Egyesült Államokhoz kötődik. Egy felkérésre négyféle sört küldtek ki, hármat üvegesen, melyeket a legkiválóbbnak tartottak. A negyediknél már tanakodtak, hogy mit küldjenek, majd választottak egyet, de ebből éppen elfogyott a palackos verzió. A Keleti pályaudvartól induló szállítmányra egy gyorsan flakonozott példányt adtak fel, amely ezüstérmet nyert. „A négyből ez volt a leggyengébb sörünk. A három üveges sörünk összetört, mire kiért…” – emlékszik vissza nevetve a család.

A legnagyobb elismerést mégis a vásárlói visszajelzések jelentik. Budapesten az egyik törzsvevőjük nem kapott Sztahanovot, a főzde egyik népszerű, Imperial IPA sörét. Az idősebb úr elküldte ezen a nevezetes vasárnapon a boltost Jászapátiba, és a sör ára mellett megtérítette az útiköltségét. Majd olyan esetekről mesél a tulajdonos, akik fanatikus német vagy holland világmárkák fogyasztóiként álltak át a Guri sörökre. „Sokan nem hiszik el, hogy van attól jobb sör, de aki egyszer bejön, az visszajön” – osztja meg pozitív tapasztalait Urbán úr a kisüzemi sörfogyasztás terjedéséről. Vásárlóik utazásokhoz is elviszik a 2-3 napig iható frissen csapolt sört és akár a szállodai minibárt is kipakolják, hogy legyen hely hűteni a saját hozott Guri sörüket. A franchise partnerek ½ literes, literes és 2 literes kiszerelésben elvitelre is adnak sört, és a hazafelé tartó férfiak az élelmiszerbolt helyett sokan itt szerzik be az esti frissítő italukat. Párok, baráti társaságok, üzleti találkozások igényes találkozóhelyévé, a minőségi sörfogyasztás kulturált helyszíneivé váltak a Guri által ellátott sörözők.

A családi vállalkozás stabil lábakon áll, folyamatosan bővül, fejlődik. A munkába mindenki részt vesz, lányuk az egyik vendéglátó egységet vezeti, s a vejük is bekapcsolódott a sörfőző életébe. Ifjabbik Urbán Imre pedig nyolc éve átvette a sörfőzést apjától. „Ő az ország legjobb sörfőző mestere” – mondja az édesapa nem kis büszkeséggel. „Elfogultság nélkül mondom” – oszlatja el kételyeinket, s hogy árnyalja a képet hozzáteszi: „Németh Antival partiban vannak, csak a fiam jobban tud szűrni. Körülbelül egyszerre tanulták ki a szakmát, félév különbséggel. Antitól tanult is a fiam, ő egy igazi tanár volt, s a fiamban egy jó tanítványra talált. Együtt kezdtek el mindenfélét főzni és biztatta a fiamat a saját útjára.” 2016-ban mindenesetre valóban az ország három legjobb söre között volt Németh Anti és ifjabb Urbán Imre söre egyaránt.

A három éves unoka is megjelent a főzde körül, szeret slagozni, ami mindenképpen ígéretes. Ha ez így megy tovább, Jászapáti sokáig az ország egyik meghatározó kisüzemi sörellátó központja marad.